Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica na pieczarkach otulona boczkiem i zapiekana w cieście francuskim
Obieramy cebulę, smażymy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Dodajemy majeranek, sól, pieprz. Dusimy wszystko razem na patelni do miękkości. Farsz dobrze chłodzimy.
Z polędwicy odcinamy wszystkie błony, smarujemy ją musztardą, posypujemy pieprzem i obsmażamy na oleju z każdej strony. Po obsmażeniu oprószamy polędwicę solą i odstawiamy w chłodne miejsce, by dobrze wystygła. Rozkładamy płat ciasta francuskiego na nim układamy plastry boczku w formie prostokąta tak, aby później owinąć w nich polędwicę. Na środku prostokąta wykładamy połowę pieczarek - na środku układamy polędwicę. Na polędwicę wykładamy resztę pieczarek i zawijamy najpierw boczek a później ciasto. Brzegi ciasta dokładnie sklejamy.
Całość układamy na blasze sklejeniem do dołu i odstawiamy w chłodne miejsce na około godzinę Ciasto smarujemy żółtkiem. Pieczemy 10 minut w 220 stopniach, a później 20-30 minut w 180 stopniach.