Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica na pieczarkach otulona boczkiem i zapiekana w cieście francuskim

2.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 500 gramów
pieczarki 0,5 kilograma
cebula biała 1 sztuka
ciasto francuskie 1 opakowanie
Musztarda delikatesowa Prymat
olej
żółtko jajek 1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Majeranek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica na pieczarkach otulona boczkiem i zapiekana w cieście francuskim

Obieramy cebulę, smażymy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Dodajemy majeranek, sól, pieprz. Dusimy wszystko razem na patelni do miękkości. Farsz dobrze chłodzimy.

Z polędwicy odcinamy wszystkie błony, smarujemy ją musztardą, posypujemy pieprzem i obsmażamy na oleju z każdej strony. Po obsmażeniu oprószamy polędwicę solą i odstawiamy w chłodne miejsce, by dobrze wystygła. Rozkładamy płat ciasta francuskiego na nim układamy plastry boczku w formie prostokąta tak, aby później owinąć w nich polędwicę. Na środku prostokąta wykładamy połowę pieczarek - na środku układamy polędwicę. Na polędwicę wykładamy resztę pieczarek i zawijamy najpierw boczek a później ciasto. Brzegi ciasta dokładnie sklejamy.

Całość układamy na blasze sklejeniem do dołu i odstawiamy w chłodne miejsce na około godzinę Ciasto smarujemy żółtkiem. Pieczemy 10 minut w 220 stopniach, a później 20-30 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 17.02.2013 23:24
dobra
rjustysia 15.11.2012 11:52
Wygląda rewelacyjnie! Polędwica w cieście to świetna propozycja obiadowa.
Zdzisław 12.11.2012 11:20
dobre
Justyna73 11.11.2012 17:52
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak