pokrzywa z serem feta

pokrzywa z serem feta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • młode liście pokrzywy

    1 kg
  • ser feta

    20 dkg
  • masło roślinne

    12 dkg
  • jajko

    2 szt
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • sól

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania pokrzywa z serem feta

Pokrzywę przebrać, umyć, osączyć i drobno pokroić. Obgotować przez 5 minut w posolonej wodzie, odcedzić (wywar zachować). Z masła i mąki zrobić brązową zasmażkę, rozprowadzić ostudzonym wywarem z pokrzywy, starannie wymieszać, tak aby nie było grudek. Włożyć pokrzywę, dusić kilka minut, stale mieszając, aż płyn całkowicie odparuje. Dodać rozbełtane jajko oraz pokruszony ser i mieszając zasmażać. Posolić do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Małgorzata72 27.04.2012 08:54
muszę wypróbować, ciekawe zestawienie
zawadka 23.05.2011 12:14
pokrzywa dobrze wpływa na krążenie
halina17 08.04.2011 14:41
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat