Przepis i sposób przygotowania na: Podwójnie dyniowa zupa krem
Cebulę pokrój w grubą kostkę i zeszklij na maśle (najlepiej w sporym rondlu). Ziemniaki obierz i również pokrój w sporą kostkę, dorzuć do cebuli. To samo zrób z dynią. Podsmażaj, aż wszystkie składniki ładnie się zrumienią.
Z litra bulionu odlej szklankę i dodaj do warzyw. Duś do miękkości pod przykryciem.
Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj pastę curry i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Dolej pozostały bulion i wymieszaj dokładnie. Dopraw solą.
Teraz przygotuj karmelizowaną dynię, którą dodasz do zupy jako dopełnienie. Na patelni rozgrzej masło, rozmieszaj z nim pastę curry i od razu wrzuć pokrojoną w dość drobną kostkę dynię. Podsmażaj, mieszając, aby się nie przypaliła. Kiedy już będzie prawie miękka, dodaj miód, rozprowadzając go dokładnie w tłuszczu. Smaż, delikatnie podrzucając zawartością patelni, aby kawałki dokładnie się obtoczyły w miodzie. W chwili gdy na kosteczkach zrobi się delikatna skorupka z miodu, zdejmij z kuchenki i dodaj do nalanej na talerz zupy.
Smacznego!