Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podwójnie dyniowa zupa krem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 45 dag
cebula 20 dag
bulion 1 litr
masło klarowane 3 łyżki
sól do smaku
DODATKOWO:
masło klarowane 2 łyżki
miód 2 łyżeczki
dynia 60 dag
dynia 30 dag
pasta curry 2 czerwona
zupa

Przepis i sposób przygotowania na: Podwójnie dyniowa zupa krem

Przepis pochodzi z mojego bloga agatagotuje.pl

Cebulę pokrój w grubą kostkę i zeszklij na maśle (najlepiej w sporym rondlu). Ziemniaki obierz i również pokrój w sporą kostkę, dorzuć do cebuli. To samo zrób z dynią. Podsmażaj, aż wszystkie składniki ładnie się zrumienią.
Z litra bulionu odlej szklankę i dodaj do warzyw. Duś do miękkości pod przykryciem.
Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj pastę curry i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Dolej pozostały bulion i wymieszaj dokładnie. Dopraw solą.

Teraz przygotuj karmelizowaną dynię, którą dodasz do zupy jako dopełnienie. Na patelni rozgrzej masło, rozmieszaj z nim pastę curry i od razu wrzuć pokrojoną w dość drobną kostkę dynię. Podsmażaj, mieszając, aby się nie przypaliła. Kiedy już będzie prawie miękka, dodaj miód, rozprowadzając go dokładnie w tłuszczu. Smaż, delikatnie podrzucając zawartością patelni, aby kawałki dokładnie się obtoczyły w miodzie. W chwili gdy na kosteczkach zrobi się delikatna skorupka z miodu, zdejmij z kuchenki i dodaj do nalanej na talerz zupy.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 03.01.2013 22:08
moje smaki masz w talerzu..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak