Przepis i sposób przygotowania na: Podudzia w ziołach z czosnkiem i wędzoną papryką
Przepis na podudzia z kurczaka w ziołach, marynowane z czosnkiem i wędzoną papryką, a następnie pieczone w piekarniku. Sposób na doskonałe, bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste mięso drobiowe.
Kroki postępowania
Do żaroodpornego naczynia wlewamy olej, dodajemy czosnek z łupinkami (można go przekroić na pół), dodajemy zioła, sól, paprykę wędzoną słodką PRYMAT.
Podudzia myjemy, oczyszczamy z resztek po piórkach (jeśli trzeba) i umieszczamy w naczyniu z marynatą, obtaczając je z każdej strony. Zamykamy pokrywką i odstawiamy do w chłodne miejsce, najlepiej na 12 godzin.
Mięso pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Zamarynowany kurczak szybciej się piecze, włókna mięsa są już kruche i zyskujemy smak.