Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podudzia kurczaka w sosie z muscovado

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Marynata

cukier trzcinowy dark muscovado 4 łyżki
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
pomarańcza 1 szt
sos sojowy 1 łyżka

Lista składników

podudzia z kurczaka 6 szt
pieprz czarny mielony prymat 1/8 łyżeczki
sól do smaku
olej do smażenia
jabłka 2 szt
marchewka 4 szt
ryż brązowy 120 g
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/3 łyżeczki

Porada

Mięso podawać polane sosem z muscovado, surówką i ryżem. Smacznego!

Przepis i sposób przygotowania na: Podudzia kurczaka w sosie z muscovado

Kroki postępowania

1
Podudzia kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, a następnie naciąć.
Krok 1 - Podudzia kurczaka w sosie z muscovado foto
2
Z pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać z cukrem, musztardą, sosem sojowym, aż cukier się rozpuści.
Krok 2 - Podudzia kurczaka w sosie z muscovado foto
3
Marynatą polać kurczaka, wymieszać i odstawić do lodówki na min 1 godz. a najlepiej na noc aby się dobrze zamarynowało.
Krok 3 - Podudzia kurczaka w sosie z muscovado foto
4
Podudzia z kurczaka wyjąć z marynaty i smażyć na rozgrzanym oleju po ok. 3 min. z każdej strony.
Krok 4 - Podudzia kurczaka w sosie z muscovado foto
5
Pozostała marynatą zalać mięso i dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Dodać pieprz i sól do smaku.
Krok 5 - Podudzia kurczaka w sosie z muscovado foto
6
Marchewkę i jabłka umyć, obrać. Jabłka pokroić na ćwiartki i usunąć pestki. Następnie marchew i jabłka utrzeć i wymieszać.
Krok 6 - Podudzia kurczaka w sosie z muscovado foto
7
Ryż brązowy gotować ok. 35 min., posolić do smaku i dodać zioła prowansalskie, wymieszać.
Krok 7 - Podudzia kurczaka w sosie z muscovado foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak