Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podstawowe ciasto ptysiowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szkl
mleko 1/2 szkl
woda 1/2 szkl
masło 100 g
jaja 4
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Podstawowe ciasto ptysiowe

Przesiewamy mąkę. Mleko zagotowujemy z wodą, masłem, solą i cukrem.Gdy się zagotuje , zdejmujemy z gazu i wsypujemy mąkę .energicznie mieszamy , ciasto musi być szkliste .Ciasto lekko studzimy , wbijamy po jednym , całym jajku , miksujemy .Kolejne jajko dodajemy wówczas , gdy poprzednie dobrze połączy się z masą .Masa musi mieć konsystencję budyniu .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 20.01.2014 19:38
wiem kto się kryje za anonimem , osoba mściwa i zawistna, dziękuję
02.11.2013 14:22
przepis niepełny ale znów skopiowany http://przepisy.magazyn-kuchnia.pl/przepisy/spis/162721686/podstawowe+ciasto+ptysiowe/p
Kasia35 31.10.2013 08:23
przydatny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak