Podlaskie wareniki

Podlaskie wareniki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    500 g
  • cebula

    3 szt
  • olej

    3 łyżki
  • mąka tortowa

    500 g
  • sól

  • grzyby suszone

    1 garść
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Podlaskie wareniki

Kapustę odcisnąć, ugotować. Grzyby namoczyć, ugotować.
Pokrojone grubo cebule zeszklić na łyżce oleju. Połączyć z kapustą i grzybami. Zemleć w maszynce o średnich oczkach. Przyprawić solą, pieprzem i maggi.
Z mąki, ok. pół szklanki ciepłej wody i szczypty soli zrobić ciasto jak na pierogi. Wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz i zlepić w falbankę.
Wrzucać wareniki na lekko osolony wrzątek i gotować tak długo, aż wypłyną.
Na patelni rozgrzać resztę oleju i obsmażyć je na złoty kolor z obu stron.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Joanna108
Joanna108 26.12.2010 08:46
Takie wareniki muszą być smaczne.
pauluna
pauluna 22.08.2010 16:37
oo to bardzo ciekawe
Ewa111 22.08.2010 14:34
lubię takie regionalne potrawy
marzencia2007 22.08.2010 14:31
super
iwa643 21.08.2010 07:17
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat