Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podlaska kiszka ziemniaczana

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 4 kg
jajko 5 szt
kasza manna 1 szkl
cebula 4 szt
boczek wędzony 40 dkg
olej 1/4 szkl
Majeranek suszony Prymat 4 łyżki
sól i pieprz do smaku

Porada

Potrzebujemy ok 20 m oczyszczonych jelit.

Przepis i sposób przygotowania na: Podlaska kiszka ziemniaczana

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Najlepiej zrobić to w maszynce. Razem z nimi ścieramy jedną cebulkę i mieszamy, odcedzamy lekko nadmiar wody.
Krok 1 - Podlaska kiszka ziemniaczana foto
2
Boczek kroimy w drobną kosteczkę, tak jak obraną cebulę. Na kilku łyżkach oleju podsmażamy cebulę i dodajemy boczek. Smażymy do zrumienienia i po ostudzeniu dodajemy razem z tłuszczem do ziemniaków.
Krok 2 - Podlaska kiszka ziemniaczana foto
3
Do masy ziemniaczanej wbijamy też jajka, dodajemy majeranek, kaszę mannę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bardzo dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Podlaska kiszka ziemniaczana foto
4
Dokładnie oczyszczone jelita tniemy na mniejsze kawałki, związujemy jedną stronę i za pomocą lejka napełniamy do ok 2/3 objętości i zawiązujemy drugi koniec. Układamy na płasko i igłą przedziurawiamy w kilku miejscach. Gdy troszkę obeschną, układamy w odstępach na natłuszczonej blaszce i pieczemy ok 1,5 godziny w 180 stopniach, smarując w międzyczasie tłuszczem.
Krok 4 - Podlaska kiszka ziemniaczana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 24.02.2016 20:33
nigdy nie jadłam takiej kiszki, chętnie bym spróbowała
ben-ka 02.01.2016 12:20
Uwielbiam !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak