Przepis i sposób przygotowania na: Podgrzybkowa
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Marchewki i pietruszkę kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle i dodajemy do gotującego się bulionu wołowego wraz z ziarenkami ziela angielskiego. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie.
KROK 2. Grzyby oczyszczamy, płuczemy na sitku i osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Większe grzybki kroimy na kawałki, a małe zostawiamy w całości. Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy grzyby, solimy i wszystko razem przesmażamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka i gotujemy wszystko około 20 - 25 minut. W między czasie dodajemy koperek, kminek oraz natkę pietruszki, a także słodki sos sojowy.
KROK 3. Na koniec zupę zabielamy śmietaną, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki, a także doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Zupę podajemy z ulubioną zieleniną.
Życzę smacznego! :)