Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Płotki w occie

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

świeżych płoci 1,5 kg
waga po oczyszczeniu
mąka do obtaczania
olej do smażenia
Zalewa:
octu 500 ml
wody 1,5 l
duże cebule 2
marchewka 1
białej gorczycy 1 łyżka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
zalewa powinna być mocno słona
kilka ziaren ziela angielskieg
kilka liści laurowych
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Płotki w occie

Kroki postępowania

1
Płotki wypatroszyć, odciąć głowy ( można użyć już oczyszczonych ).
Krok 1 - Płotki w occie foto
2
Do garnka wlać wodę i ocet, dodać pokrojoną marchew i cebulę oraz wszystkie przyprawy i zagotować zalewę. Ryba nie będzie solona dlatego zalewa powinna być dobrze słona. Zalewę gotować kilka minut. Umyć dokładnie i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej, każdą rybę obtoczyć w męce i smażyć na złoto brązowy kolor.
Krok 2 - Płotki w occie foto
3
Usmażone ryby wkładać do gorącej zalewy. Usmażone płotki wystudzić razem z zalewą i tak odstawić do lodówki na około 3 dni aby ryby dobrze naciągnęły.
Krok 3 - Płotki w occie foto
4
Podawać z pieczywem.
Krok 4 - Płotki w occie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Paolcia 14.01.2014 12:32
mmm apetyczne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak