Płonący deser lodowy na Walentynki

Płonący deser lodowy na Walentynki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • lody bakaliowe

    200 ml
  • śmietana 30%

    150 ml
  • cukier

    3 łyżki
  • liczi

    3 szt
  • truskawki

    3 sztuki
  • spirytus

    2 łyżeczki
  • czekoladowe ozdoby

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Płonący deser lodowy na Walentynki foto
W pierwszej kolejności musimy przygotować skorupki z liczi, które będą nam potrzebne do uzyskania płonącego efektu. Liczi delikatnie przecinamy na pół, a skorupki wykładamy folią aluminiową (folia zabezpieczy skorupkę przed spłonięciem). Skorupki z liczi również nacinamy na pół (nie do końca), a owoc liczi na 4 części i delikatnie całość odchylamy tak, aby powstały niby kwiatki (tak jak na zdjęciu głównym).
Krok 2 - Płonący deser lodowy na Walentynki foto
Do rondelka przelewamy śmietankę, wsypujemy cukier i ciągle mieszając prażymy ją na wolnym ogniu ok 6 minut – tak by nieco zgęstniała. Lody wykładamy na 2 talerze i polewamy gorącym sosem śmietanowym.
Krok 3 - Płonący deser lodowy na Walentynki foto
Całość dekorujemy truskawkami, liczi oraz ozdobami z czekolady. Do każdej skorupki z liczi wlewamy spirytus i układamy na talerzu obok lodów – podpalamy. Deser podajemy – smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jasiek

19.01.2015 14:45
z liczi jest super

Rafał10

18.02.2013 17:02
ooo jejku jaki uroczy! Skorupki z liczi wymiatają :D

bgs1984

17.02.2013 23:42
mniam

marzenciak1985

17.02.2013 23:39
mniam

MAR3STA

16.02.2013 19:13
świetny, "wystrzałowy" deserek

Poison1988

16.02.2013 10:50
mniam, mniam :) super!

caralajna

16.02.2013 08:15
taki deser robi wrażenie i jest bardzo symboliczny..

treonina

15.02.2013 22:03
fajne

oilliwka

15.02.2013 16:56
Świetne!

Konczi

15.02.2013 16:34
pomysłowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat