Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak ze śliwkami i czarną porzeczką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło lub margaryna 200 gram
cukier 3/4 szklanki
cukier puder 3/4 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
jaja 5 sztuk

Owoce

śliwki węgierki 500 gram
porzeczki czarne 2 garście

Porada

To ciasto można robić z różnymi owocami, najlepsze są jednak owoce o kwaśnym smaku - doskonale komponują się ze słodką pianą :)

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak ze śliwkami i czarną porzeczką

Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję do niej 1/2 szklanki cukru, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, żółtka (białka odstawiam do lodówki) i miękką margarynę. Mieszam ze sobą składniki i zagniatam kruche ciasto które dzielę na 3 części 1/2 i 2 x 1/4. Do jednej mniejszej części dodaję kakao i zagniatam jeszcze raz aby połączyło się z ciastem. Podzielone ciasto zawijam w folię i odkładam na godzinę do lodówki.
Blaszkę do pieczenia wykładam papierem, na spód ścieram na grubych oczkach większą część przygotowanego wcześniej ciasta. Następnie skórką do dołu układam połówki śliwek i pomiędzy rozsypuję czarną porzeczkę (owoce mogą być mrożone). Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę w trakcie ubijania dodaję pozostałą część cukru i cukier puder. Na owoce ścieram ciasto z kakaem i wykładam pianę z białek a na niej ostatnia część ciasta. Piekę 35 minut w piekarniki nagrzanym do 180 stopni. Następnie wyłączam piekarnik uchylam drzwiczki i pozwalam ciastu spokojnie ostygnąć w piekarniku.

Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak