Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak z liliową bezą

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 5 szkl
jajko 6 szt
cukier 1 szkl
cukier waniliowy 1 szt
margaryna 1 kostka
olej 4 łyżki
kakao 2 łyżki
cukier puder 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
śmietana 18 proc 1 łyżka
kisiel truskawkowy 1 szt
kisiel żurawinowy 1 szt
dżem porzeczkowy 1 słoik

Porada

Ważne jest, aby od ubicia i rozłożenia piany do posypania jej kruszonką minęło jak najmniej czasu - musimy już mieć przygotowany rozgrzany piekarnik, bo inaczej beza może opaść. Dżem lub marmoladę można zmieniać, musi tylko być gęsta.

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak z liliową bezą

Mąkę z proszkiem wsypujemy do miski, dodajemy żółtka, cukier kryształ, cukier wanilinowy, śmietanę, posiekaną margarynę i olej. Energicznie wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 części. 2 wkładamy na pół godziny do lodówki owinięte folią spożywczą. Do ostatniej dodajemy kakao, ponownie wyrabiamy i również wkładamy do lodówki. Jednym kawałkiem schłodzonego jasnego ciasta wylepiamy dno blaszki (25x36). Smarujemy dżemem porzeczkowym. Pozostałe 2 kawałki ciasta osobno ścieramy na tarce o dużych oczkach na kruszonkę. Na ciasto rozsypujemy połowę kruszonki jasnej, następnie połowę ciemnej. Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder i kisiele. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Rozprowadzamy równo na kruszonce. Liliową bezę oprószamy pozostałą jasną i ciemną kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 35 minut na grzałce dolnej, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10-15 minut (do zrumienienia). Ostudzony placek możemy posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 14.09.2014 13:04
Pyszne ciacho :-)
MałaMi89 08.09.2014 20:31
Owszem pyszne :) i ja też uwielbiam pleśniaki :D
jasiek 06.09.2014 13:39
ciasteczkowy przysmak
Helena63 06.09.2014 10:33
ale piękne ciasto
Ola1young 06.09.2014 10:28
pyszne ciacho
gosia56 06.09.2014 09:10
na pewno pycha;)
Czyki 06.09.2014 08:49
Ja poproszę do kawki taki kawałeczek :):)
reniatka 06.09.2014 08:04
Uwielbiam plesniaki
cukiereczek 06.09.2014 07:31
moja mam uwielbia takie ciasto
Iwusia 05.09.2014 23:46
bardzo fajne ciacho
engie23 05.09.2014 23:14
ciekawy pomysł
Zdzisław 05.09.2014 22:08
dla mnie pyszne ciasto na deser
irenka 05.09.2014 21:44
pyszne , lubię takie ciasto
V_kuchareczka 05.09.2014 20:46
pyszne ciasto
agnieszka214 05.09.2014 20:40
takie apetyczne ciacho
pajbek 05.09.2014 20:36
Takie ciasto to lubię :-)
pestka 05.09.2014 20:33
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak