Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 3 szkl z czubkiem
żółtko jajek 5 szt
masło 3/4 kostki
cukier 1/2 szkl
śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Pianka:
białko 5 szt
cukier 1 szkl
mąka ziemniaczana 1 szkl
aromat dowolny
powidła z czarnej porzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak

Podane składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną częścią wylepić spód przygotowanej dużej blaszki.
Wyłożyć powidła i przykryć białkami ubitymi na sztywno z dodatkiem cukru i mąki ziemniaczanej.
Na wierzch położyć kruszonkę z pozostałego ciasta.
Piec ok 50 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 19.11.2017 21:26
Smakowite ciacho;)
Ela15 04.07.2017 14:57
bardzo lubię
Janina 03.07.2017 23:55
Moje ulubione ciasto;))
Babeczka35 03.07.2017 23:00
Pyszniutkie ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak