Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 3 szkl
żółtko jajek 5 szt
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 op
margaryna 25 dag
śmietana 18 proc 1 łyżka
sól szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Beza

białko 5 szt
cukier 1 szkl

Lista składników

kakao 1 łyżka
dżem wiśniowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak

Cukier i cukier waniliowy utrzeć z żółtkami, dodać, śmietanę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, margarynę i mąkę, wyrobić ciasto, które należy podzielić na 3 części.
Do jednej dodać kakao. Jedną część ciasta jasnego rozwałkować, wyłożyć na blaszkę i rozsmarować dżem. Na ciasto z dżemem skubać ciasto kakaowe lub schłodzić i zetrzeć na tarce(ale skubane ciekawiej wygląda).
Ubić pianę z białek, dodać cukier i dokładnie ubić do rozpuszczenia cukru. Pianę delikatnie rozprowadzić po kakaowym cieście. Na to wyskubać drugą część jasnego ciasta.
Piec 35-40 min w 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 13.11.2014 14:15
pyszne ciasto :)
bietka 13.11.2014 07:33
uwielbiam to ciasto :)
Krzysztof15 13.11.2014 06:33
bardzo smaczny
krokus 12.11.2014 22:38
dobre ciacho
Agata3 12.11.2014 20:50
pyszne, domowe ciasto :)
halina17 12.11.2014 20:48
Dobre ciasto.
agnieszka214 12.11.2014 19:12
lubie takie ciasta
AnnieB 12.11.2014 17:30
Uwielbiam to ciasto :)
as28 12.11.2014 16:42
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak