Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pleśniak

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mało 200 g
mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 szklanka
jaja 4 sztuki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sól szczypta
kakao 1,5 łyżki
dżem porzeczkowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: pleśniak

Masło siekamy z 2 łyżkami cukru, mąką, proszkiem do pieczenia, szczypta soli i 4 żółtkamki. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 częsci. do jednej dodajemy kako i ponowanie zagniatamy. Wszytskie 3 wstawic do lodówki na jakas godzinke.
Białka ubijamy z reszta cukru na sztywna piane.
1 czesc białego ciasta scieramy na tartce o grubych oczkach na dno tortownicy i na to rozsmarowac dzem, na dżem starte ciasto czarne i na to ubita pianę, Na piane scieramy ostatnia czesc ciasta.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach w termoobiegu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 06.12.2013 10:07
Też bardzo lubię
Ola1984 04.12.2013 18:49
Ciacho mojego dzieciństwa :)
Katarzyna54 04.12.2013 17:30
dobre ciasteczko
Marlenka.S 04.12.2013 17:07
oj dawno nie jadłam tego ciasta
Megg 04.12.2013 17:05
smaczne ciacho
jasiek 04.12.2013 16:55
lubię to ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak