Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pleśniak

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 60 dag.
jajko 6 szt.
masło 60 dag.
kakao 1 łyżka
cukier 1 1/3 szkl.
dżem 1 słoik
sól szczypta
masło do posmarowania blachy
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania blachy
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder do posypania ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: pleśniak

Kroki postępowania

1
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia.Oddzielić żółtka od białek.Masło pokroić w kostkę.Do mąki dodajemy żółtka ,cukier i masło.Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.Dzielimy na 3 części.
Krok 1 - pleśniak foto
2
Do jednej części ciasta dodajemy kakao i wyrabiamy do uzykania jednolitej konsystencji.
Krok 2 - pleśniak foto
3
Jedną część ciasta białego i ciasto ciemne zamrażamy.Drugą część ciasta białego rozwałkowujemy i przekładamy do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blachy.Na ciasto kładziemy dżem(najlepiej truskawkowy lub śliwkowy).Na dżem ścieramy na jarzynówce na grubych oczkach zamrożone ciasto brązowy.Następnie kładziemy ubitą pianę z białek ze szczyptą soli.Na koniec ścieramy na jarzynowce na grubych oczkach zamrożone ciasto jasne .Wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 50 min.Upieczone ciasto posypujemy curem pudrem.
Krok 3 - pleśniak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 14.07.2013 20:43
niezawodne ciasto
miki47 13.04.2013 16:23
bardzo smaczny przepis
Ewelina47 28.01.2013 15:29
pycha
Dorota59 01.01.2013 17:03
sprawdzone, niezawodne ciasto
Poison1988 12.12.2012 10:26
uwielbiam to ciasto! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak