Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 4
mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
gęsta śmietana 1 łyżka
cukier 2 łyżki
margaryny 25 dkg
kakao 2-3 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
orzechy włoskie
kisiel wiśniowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak

Zagnieść ciasto:4 żółtka,3 szklanki mąki,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżka śmietany,margaryna,cukier waniliowy,2 łyżki cukru.Ciasto dzielimy na 3 części.Jedną część kładziemy na spód blachy.Do drugiej części dodajemy kakao,a do trzeciej wgniatamy trochę mąki a następnie chowamy obydwa kawałki do zamrażalki.Na spód kładziemy dżem/powidła(można posypać dżem orzechami włoskimi),na to ucieramy lekko zmrożoną część ciasta ciemnego,na to białka(pod koniec ubijania białek dodać 1 opakowanie kiślu),a na białka jasne ciasto.Piec 45-50 minut w 180 stopniach.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwka 23.10.2012 10:59
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak