Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Plecionka karmelowa - przepis

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże suche 10 gram
mleko ciepłe 1 szklanka
cukier 3 łyżka
masło 80 gram
jajko 2 sztuka
sól 1/2 łyżeczka
orzeszki laskowe 1 szklanka
kajmak 1/2 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Plecionka karmelowa - przepis

ILOŚĆ: 2 plecionki
W misce przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, roztopione masło, jajko oraz ciepłe mleko. Wszystko zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie dokładnie połączone. Formujemy kulę, którą wkładamy do miseczki i lekko posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do podwojenia objętości ok. 2 godz. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy. Stolnicę posypujemy dosyć dużą ilością mąki, następnie wałkujemy ciasto na prostokąt o grubości ok. 2 cm. Prostokąt smarujemy masą krówkową i posypujemy pokrojonymi orzeszkami. Ciasto przekrawamy na pół i zwijamy jak roladę. Środek zwiniętych ciast rozcinamy wzdłuż na pół, zostawiając ok 3-4 cm od góry nie przekrojonego ciasta, aby się ładnie zwijało. Dwa rozcięte końce splatamy i zlepiamy koniec, aby się nie rozwiązał podczas pieczenia. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę i przykrywamy ściereczką, zostawiając na 40 min. do napuszenia. Po tym czasie smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, do 180 C na ok. 20 min, do zbrązowienia skórki. Smacznego.Więcej na www.ilovebake.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marines27 25.10.2012 20:48
Wygląda smakowicie
Botwinka 19.10.2012 20:15
pycha
rjustysia 04.10.2012 10:08
Prezentuje się bardzo smacznie i naprawdę mam ochotę upiec podobne ciasto.
gusia1000 03.10.2012 15:56
Pycha.
Agnieszka91 03.10.2012 13:37
ekstra
Kasia35 03.10.2012 10:40
na pewno wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak