Plastyczna masa cukrowa

Plastyczna masa cukrowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żelatyna

    4 łyżeczki
  • glukoza

    50 g
  • planta

    3 łyżeczki
  • cukier puder

    ok 80 dag
  • woda

    70 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Plastyczna masa cukrowa foto
Żelatynę zalewamy 70 ml zimnej wody. Wodę najlepiej odmierzyć dokładnie strzykawką.
Krok 2 - Plastyczna masa cukrowa foto
Odstawiamy na ok 5 min do napęcznienia.
Krok 3 - Plastyczna masa cukrowa foto
Odmierzamy 50 g glukozy.
Krok 4 - Plastyczna masa cukrowa foto
Żelatynę przekadamy do miski i nad parą wodną mieszamy, aż się rozpuści. Nie wolno jej zagotować!
Krok 5 - Plastyczna masa cukrowa foto
Wsypujemy glukozę i dokładnie mieszamy. Masa nie może się zagotować, w przeciwnym razie należy zacząć od nowa.
Krok 6 - Plastyczna masa cukrowa foto
Dodajemy plantę i mieszamy. Zdejmujemy miskę znad pary wodnej, zanim planta się całkowicie rozpuści. Wlewamy olejek i mieszamy.
Krok 7 - Plastyczna masa cukrowa foto
Wsypujemy stopniowo cukier puder i mieszamy łyżką.
Krok 8 - Plastyczna masa cukrowa foto
Gdy masa jest już gęsta, wyrabiamy ją rękami, dosypując cukier puder.
Krok 9 - Plastyczna masa cukrowa foto
Masa powinna być plastyczna i nie kleić się do rąk. Gdy masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypujemy więcej cukru pudru. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodajemy cukru, jeśli będzie zbyt sucha dodajemy plantę.
Krok 10 - Plastyczna masa cukrowa foto
Gotową masę dzielimy na części, zabarwiamy barwnikami spożywczymi i lepimy figurki, ozdoby, kwiaty. Liczy się kreatywność i wyobraźnia, a także w dużej mierze poczucie humoru... :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Izabela28

30.04.2015 14:23
prześliczne rzeczy można z takiej masy zrobić:)

Motorek

21.09.2014 08:31
bardzo fajna

Anna133

14.06.2014 14:49
robiłam z tego przepisu mase i wszystko jest ok, tort się udał choć nie był tak piękny jak twój

Klausia

18.02.2014 16:00
Bardzo przydatny przepis, jestem pełna uznania do tego co tworzysz :)

Małgorzata9

22.01.2014 21:08
zazdroszczę talentu

monia2005

22.01.2014 13:48
przepis bardzo przydatny , te torciki są przepiękne

Łucja

22.01.2014 13:43
ten ze słonecznikami piękny ;) choć reszta również!

Ania84

22.01.2014 13:11
oj tej cierpliwosci to dużo trzeba czasami faktycznie :)

Barbara13

22.01.2014 12:03
Piękne torty ,gratuluję talentu i cierpliwości w ich wykonywaniu bo wiem że troszkę jej potrzeba:)

Mniam

22.01.2014 10:00
Tak myślałam :) ale wolałam się upewnić. Dzięki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat