Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PLASTERKI JABŁEK W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 150 gram
śmietana 12% 80 ml
woda mineralna 50 ml
jajko 2 sztuki
cukier 2 łyżki
jabłka 2 sztuki
cytryna 1 sztuka
olej do smażenia 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: PLASTERKI JABŁEK W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

Kroki postępowania

1
Jajka wybijam do miseczki.
Krok 1 - PLASTERKI JABŁEK W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM foto
2
Dodaję do nich cukier.
Krok 2 - PLASTERKI JABŁEK W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM foto
3
Całość ubijam za pomocą miksera.
Krok 3 - PLASTERKI JABŁEK W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM foto
4
Następnie przesianą mąkę i dokładnie mieszam, po czym dodaję śmietanę oraz wodą mineralną, po czym mieszam całość do momentu połączenia składników i odstawiam ciasto na 30 minut do lodówki celem schłodzenia. Jabłka myje, a następnie obieram i kroję w niewielkie plasterki. Z cytryny wyciskam sok i skrapiam nim pokrojone jabłka.
Krok 4 - PLASTERKI JABŁEK W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM foto
5
Po schłodzeniu ciasta dodaję do niego plasterki jabłek, a następnie nabieram łyżką ciasto i nakładam na rozgrzany na patelni tłuszcz.
Krok 5 - PLASTERKI JABŁEK W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM foto
6
Powstałe placki smażę na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony.
Krok 6 - PLASTERKI JABŁEK W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 13.10.2015 08:32
Takie plasterki to często robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak