Placuszki z mascarpone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek mascarpone

    125 gram
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mleko

    0,5 szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier waniliowy

    3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na placki przekładamy do miski i łączymy ze sobą za pomocą miksera, lub blendera ręcznego, do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Na suchą ( bez tłuszczu ) i rozgrzaną patelnię, nakładamy małe porcje ciasta i smażymy na małym ogniu, by placki się nie spaliły, a były puszyste. Smażymy placki do momentu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, wtedy przewracamy placuszka na drugą stronę, smażymy jeszcze 2 minutki i przekładamy na talerz.
NiePieprz.pl
Placuszki podajemy z dowolnym, ulubionym sosem, lub syropem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat