Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z kurczaka podwójny
1 sztuka -
cukinia
0,5 sztuki -
jajko
2 sztuki -
majonez
2 łyżki -
ketchup
2 łyżki -
mąka pszenna
2 łyżki -
mąka ziemniaczana
3 łyżki -
Kucharek SMAK LATA
do smaku -
olej do smażenia
do smażenia
Przepis i sposób przygotowania Placuszki z kurczakiem i cukinią
Cukinię pokrój w większą kostkę i dorzuć do kurczaka.
Całość wymieszaj i dodaj majonez, ketchup, maggi, oregano i pieprz. Wbij jajka i dokładnie wszystko wymieszaj. Dosyp mąkę. Jeśli "ciasto" jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze po odrobinie mąki pszennej.
Placuszki smaż na rozgrzanym oleju. Nakładaj ostrożnie porcje z jednej łyżki stołowej. Po kilku minutach, jak tylko będzie to możliwe, obracaj placuszki na drugą stronę.
Podawaj z pieczywem, grzankami lub ryżem.
Smacznego!
Komentarze (3)