Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z kurczaka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
majonez 1 łyżka
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z kurczaka

Piersi kury umyć, oczyścić z wszelkich kostek i tłuszczu i pokroić w kostkę 1x1 cm. Kawałki kurczaka przyprawić przyprawą do kurczaka, wg uznania, ale trzeba uważać, by mięso nie było potem za słone.

Do miski wsypać mąkę ziemniaczaną, wbić jajko i dodac łyżkę majonezu, dokładnie wymieszać, a do gotowej mieszanki włożyć kawałki kurczaka. Całość dokładnie wymieszać, tak, żeby cały kurczak był pokryty ciastem i odstawić na min. 30 minut do lodówki.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, ale niezbyt mocno, żeby placuszki się nie spaliły.

Dużą łyżką nabierać ciasto i kłaść na patelnię, smażyć na średnim ogniu, aż się ładnie zarumienią z obu stron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak