Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z kremem budyniowym i poziomkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
mleko 5 szklanek
jajko 2 szt
budyń waniliowy
śmietana 30% 500 ml
cukier 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki
poziomki

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z kremem budyniowym i poziomkami

Robimy ciasto naleśnikowe. Do miski wbijamy 2 jajka dodajemy cukier ok 2-3 łyżki i miksujemy. dolewamy mleko ok 3 szklanki i dosypujemy mąkę aby powstało gęste ciasto. Ciasto odstawiamy na ok 30 min. Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. W misce ubijamy śmietanę 30 procent z cukrem pudrem do smaku. Ugotowany budyń studzimy. Połowę ubitej śmietany ubijamy z zimnym budyniem. Krem chłodzimy. Smażymy małe placuszki. Poziomki myjemy i osuszamy. Na małe placuszki nakąłdamy krem budyniowy nakrywamy drugim i ozdabiamy śmietana i poziomkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 05.07.2013 12:03
ale słodziutkie te placuszki
iza0823 05.07.2013 08:45
świetnie wyglądają
Agnieszka-87-25 05.07.2013 08:31
super te placuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak