Placuszki z gotowanej kalarepki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszne placuszki z gotowanej kalarepki. Usmażone na rumiano. Będą smacznym dodatkiem do drugiego dania. Zróbcie koniecznie.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kalarepka młoda

    2 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • tarta bułka

    0.5 szklanki
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • olej do smażenia

    10 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kalarepki obieramy i myjemy. Dajemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól do smaku i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kalarepkę studzimy i kroimy w plastry.

2. Plastry kalarepki panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Odstawiamy na 15 minut do lodówki do stężenia panierki.

3. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

4. Podajemy i smacznego. 

Babeczka35
Z przepisu wychodzi 2-3 porcje. Sól do smaku. Olej do smażenia według uznania. Kalarepki średniej wielkości.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.08.2018 20:58
Glos oddany.
Babeczka35 31.08.2018 08:07
Dziękuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat