Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szpinak baby
1 op. -
jajko
4-5 szt. -
maizena
2-3 łyżki -
Kucharek przyprawa uniwersalna
do smaku -
szczypiorek
mały pęczek -
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku -
olej
-
masło
-
kasza manna
3 łyżki -
czosnek
1 ząbek -
płatki owsiane
2/3 szkl. -
cukinia
2 średnie
Przepis i sposób przygotowania Placuszki z cukinii i szpinaku
Szpinak opłuklać i osączyć, zmiksować razem z jajkami, czosnkiem oraz posiekanym szczypiorkiem - przelać do cukinii.
Dodać przyprawy, grysik, maizenę.
Masę doladnie wymieszać i odstawić na 15-20 minut, aby spęczniała.
Płatki owsiane zmielić młynkiem do kawy i dodać do masy.
Na rozgrzanej patelni rozpuścić olej i masło, zmniejszyć płomień i smażyć niewielkie placuszki na rumiano.
Podawać z jogurtem lub śmietaną oraz z dowolną surówką.
Dobrze smakują także z sosem mięsnym.
Komentarze (2)