Placuszki z cukinii i szpinaku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak baby

    1 op.
  • jajko

    4-5 szt.
  • maizena

    2-3 łyżki
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • szczypiorek

    mały pęczek
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • olej

  • masło

  • kasza manna

    3 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • płatki owsiane

    2/3 szkl.
  • cukinia

    2 średnie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię utrzeć na grubej tarce i przełożyć do miski.
Szpinak opłuklać i osączyć, zmiksować razem z jajkami, czosnkiem oraz posiekanym szczypiorkiem - przelać do cukinii.
Dodać przyprawy, grysik, maizenę.
Masę doladnie wymieszać i odstawić na 15-20 minut, aby spęczniała.

Płatki owsiane zmielić młynkiem do kawy i dodać do masy.
Na rozgrzanej patelni rozpuścić olej i masło, zmniejszyć płomień i smażyć niewielkie placuszki na rumiano.

Podawać z jogurtem lub śmietaną oraz z dowolną surówką.
Dobrze smakują także z sosem mięsnym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
annagebalska 20.09.2012 08:51
Ciekawy pomysł
angelika14 02.09.2012 14:18
Bardzo dawno temu jadłam podobne ale te są o wiele lepsze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat