Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z cukinii i szpinaku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak baby 1 op.
jajko 4-5 szt.
maizena 2-3 łyżki
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
szczypiorek mały pęczek
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
olej
masło
kasza manna 3 łyżki
czosnek 1 ząbek
płatki owsiane 2/3 szkl.
cukinia 2 średnie

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z cukinii i szpinaku

Cukinię utrzeć na grubej tarce i przełożyć do miski.
Szpinak opłuklać i osączyć, zmiksować razem z jajkami, czosnkiem oraz posiekanym szczypiorkiem - przelać do cukinii.
Dodać przyprawy, grysik, maizenę.
Masę doladnie wymieszać i odstawić na 15-20 minut, aby spęczniała.

Płatki owsiane zmielić młynkiem do kawy i dodać do masy.
Na rozgrzanej patelni rozpuścić olej i masło, zmniejszyć płomień i smażyć niewielkie placuszki na rumiano.

Podawać z jogurtem lub śmietaną oraz z dowolną surówką.
Dobrze smakują także z sosem mięsnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 20.09.2012 08:51
Ciekawy pomysł
angelika14 02.09.2012 14:18
Bardzo dawno temu jadłam podobne ale te są o wiele lepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak