Placuszki z cukini z sałatką z rzodkiewki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

placuszki

  • cukinia

    1 szt
  • cebula biała

    1 szt
  • ząbek czosnku

    2 szt
  • jajko

    1 szt
  • mleko 2%

    1 szklanka
  • oliwa

    2 łyżki
  • mąka pszenna

  • sól

  • Pieprz biały mielony Prymat

sałatka

  • rzodkiewka

    2 peczki
  • kwaśna śmietana

    4 łyżki
  • natka pietruszki

    1/2 peczka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Placuszki
Cukinie i cebule ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mleko i oliwę, mieszamy całość. Dodajemy mąkę o uzyskania dość gęstej konsystencji (jak na placki ziemniaczane). Doprawiamy solą i pieprzem.
Placuszki smażymy na oliwie na złoto.
Sałatka
Rzodkiew (rzodkiewki) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę drobno posiekać. Dodać smietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika-twin 16.04.2014 21:53
Ciekawy przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat