Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
1 szklanka -
jajko
2 szt -
mleko
125 ml -
sól
-
ser biały
20 (twarogowy)
Sposób przygotowania
Placuszki z twarogiem (białym serem) przygotowuje się ekspresowo. W ich recepturze nie ma żadnych pułapek i tajemnic.
Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe, wkruszyć twarożek i wymieszać. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana, aby ciasto na patelni zbytnio się nie rozlewało.
Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy nieduże placuszki.
Jeżeli placuszki mają być wytrawne, to pozostajemy przy soli, możemy dodać ulubione zioła Podajemy z jogurtem naturalnym.
Jeżeli mają być słodkie, to podajemy posypane cukrem pudrem, z powidłami, z syropem klonowym czy jogurtem owocowym.
Komentarze (14)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (4)