Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
1 szklanka -
jajko
2 szt -
mleko
125 ml -
sól
-
ser biały
20 dag
Przepis i sposób przygotowania Placuszki z białym serem
Pierogi leniwe, ruskie. pyzy, makarony zapiekane, naleśniki i różne inne kluski jeszcze niedawno były wyklęte przez zwolenników odchudzonej kuchni, ale już wracają do łask. Bo to nie kluski ,placuszki czy makarony tuczą, a te ciężkie sosy, którymi je tak chętnie polewamy .Dietetycy rozwodzą się na temat zdrowotnych właściwości prostej, mącznej kuchni.
Placuszki z twarogiem (białym serem) przygotowuje się ekspresowo. W ich recepturze nie ma żadnych pułapek i tajemnic.
Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe, wkruszyć twarożek i wymieszać. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana, aby ciasto na patelni zbytnio się nie rozlewało.
Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy nieduże placuszki.
Jeżeli placuszki mają być wytrawne, to pozostajemy przy soli, możemy dodać ulubione zioła. Podajemy z jogurtem naturalnym.
Jeżeli mają być słodkie, to podajemy posypane cukrem pudrem, z powidłami, z syropem klonowym czy jogurtem owocowym.
Komentarze (14)
Załaduj więcej komentarzy (4)