Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki na zsiadłym mleku z karmelizowaną nektarynką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Słodkie placuszki na kwaśnym, zsiadłym mleku wychodzą wyśmienite i niezwykle puszyste! Dodatek karmelizowanej nektarynki, oraz smażenie placuszków na patelni z pozostałym smakiem owocu to strzał w dziesiątkę, całość nadała fajnego owocowego akcentu, który nie przeważał w ogólnym smaku placków.

Składniki:

Ciasto:

zsiadłe mleko 400 mililitrów
jajko 2 sztuki
masło roztopione 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier 2 łyżki
mąka pszenna 350 gramów

Karmelizowane nektarynki:

nektarynka 4 sztuki
masło 1 łyżka
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki na zsiadłym mleku z karmelizowaną nektarynką

Ciasto: Mleko przelać do wysokiej miski, wbić jajka, wlać margarynę, wsypać sodę i cukier. Składniki zmiksować do powstania gęstego ciasta.

Karmelizowane nektarynki: Z owoców usunąć pestkę, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać margarynę, wrzucić nektarynki.
Gdy wchłoną tłuszcz, wsypać cukier, smażyć aż owoce pokryją się karmelem.

Smażenie placuszków: Na patelnię po smażeniu nektarynek kłaść porcję ciasta, tworząc okrągłe placki. Na wierzch każdego położyć łyżeczkę karmelizowanych owoców, wciskając je delikatnie w ciasto. Smażyć placuszki na rumiano z obu stron.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak