Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kaszka kukurydziana
-
jajko
-
mąka pszenna
-
mąka ziemniaczna
-
cebula
-
czosnek
-
olej do smażenia
Przepis i sposób przygotowania Placuszki kukurydziane
# 1 jajko
# 2-3 łyzki startego sera żółtego
# ! łyżka mąki pszennej
# 1 łyżka mąki ziemniaczanej
# mała cebula
# 2 ząbki czosnku
# sól
# olej
Wykonanie:
Kaszkę wypłukać kilkakrotnie w wodzie i ugotować na gęsto lekko soląc wodę, wystudzić.Do ostudzonej dodać jajko, obie mąki , ser( najlepiej o ostrzejszym smaku), zetrzeć na tarce czosnek i cebulę , jeśli trzeba troszkę dosolić i wymieszać dokładnie na gładką masę podobną do ziemniaczanej jeśli chodzi o gęstość.Mase należy dobrze przyprawić aby miała wyrazisty smak z przewagą czosnku. smażyć na oleju na złoty kolor na dobrej patelni aby nie przywierały. Są bardzo smaczne zwlaszcza podane z ostrymi sosami .
Komentarze (19)
Załaduj więcej komentarzy (9)