Placuszki kukurydziane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaszka kukurydziana

  • jajko

  • mąka pszenna

  • mąka ziemniaczna

  • cebula

  • czosnek

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

# 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
# 1 jajko
# 2-3 łyzki startego sera żółtego
# ! łyżka mąki pszennej
# 1 łyżka mąki ziemniaczanej
# mała cebula
# 2 ząbki czosnku
# sól
# olej


Wykonanie:
Kaszkę wypłukać kilkakrotnie w wodzie i ugotować na gęsto lekko soląc wodę, wystudzić.Do ostudzonej dodać jajko, obie mąki , ser( najlepiej o ostrzejszym smaku), zetrzeć na tarce czosnek i cebulę , jeśli trzeba troszkę dosolić i wymieszać dokładnie na gładką masę podobną do ziemniaczanej jeśli chodzi o gęstość.Mase należy dobrze przyprawić aby miała wyrazisty smak z przewagą czosnku. smażyć na oleju na złoty kolor na dobrej patelni aby nie przywierały. Są bardzo smaczne zwlaszcza podane z ostrymi sosami .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kate.500 07.08.2013 11:15
super smaczne
Granita 30.04.2013 00:39
ciekawy pomysł z ta kaszką
romanrafal 03.01.2013 16:36
smaczne
Wafelek2601 25.12.2012 01:57
Na pewno są pyszne!
barbara11561 26.11.2012 14:54
świetne
alaaa 09.08.2012 20:42
z tym sosem wyglądają pysznie
Motorek 15.07.2012 11:07
super
Ada-Gaba 18.06.2012 08:44
pyszniutkie
maciek7 09.05.2012 19:08
pycha
anemon 21.03.2012 08:38
Świetny pomysł na placuszki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat