Placuszki galicyjskie z rodzynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 1/2 kg
  • mąka

    1 szklanka
  • śmietana

    1/2 szklanka
  • jaja

    4 sztuki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • rodzynki

    3 łyzki
  • cynamon

    szczypta
  • sól

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki zetrzec na tarce o drobnych oczkach, odlać nadmiar powstałego soku. Dodać żółtka, pozostałe składniki. Białka ubić z cukrem puderem i śmietaną. Wymieszać z masą ziemniaczaną. Kłaśc placki na rozgrzany olej i smażyć z obu stron.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 14.03.2012 00:12
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat