Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placuszek makowo-serowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto makowe;
jajko 6 szt
mak 25 dag
cukier 1 szkl
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
rodzynki garść
twaróg 60 dag
margaryna 15 dag
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 sztq
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 szkl
jajko 6 szt
galaretka owocowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: placuszek makowo-serowy

Mak sparzamy i dwukrotnie mielimy.Żółtka ucieramy z cukrem.Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, orzechy oraz rodzynki. Mieszamy z makiem. Białka ubijamy. Delikatnie mieszamy z masa makową.

Twaróg dwukrotnie mielimy. Margarynę ucieramy z cukrami. Stopniowo dodajemy twaróg i żółtka. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.Mieszamy.Białka ubijamy. Delikatnie mieszamy z masa serowa. Formę natłuszczamy. Nierównomiernie wykładamy ciasto makowe, wylewamy masę serową. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 180 st. Studzimy. zalewamy tężejącą galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 31.10.2013 21:21
rewelacyjne ciasto!!!
JOANNA16 31.10.2013 15:26
mniam lubię takie ciacho
Mysiunia 31.10.2013 07:07
mój narzeczony uwielbia wszelkiego rodzaju "seromaki" :)
monisia1977 31.10.2013 06:17
fajnie wyglada
Kuchenka 30.10.2013 21:54
suuuuuuuper rewelacja
w mojej kuchni 30.10.2013 21:39
apetyczne ciasto
joanna30 30.10.2013 21:15
Takie ciasta pieke najczęściej w święta, pychota :
gosia561 30.10.2013 19:51
pyszne takie domowe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak