Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczano-cukiniowe podane z sosem jogurtowo-czosnkowym.

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 4 sztuki
cukinie małe 1 sztuka
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 2-3 łyżki
cebula biała 1/2 sztuki
sól do smaku
majeranek szczypta
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczano-cukiniowe podane z sosem jogurtowo-czosnkowym.

SOS
1/2 kubeczka jogurtu (ok. 100 ml)
1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
świeża bazylia - kilka listków
sól do smaku

1. Czosnek przeciskamy przez czosnkową przeciskarkę lub drobno siekamy.
2. Do kubeczka wlewamy jogurt, dodajemy majonez, czosnek, posiekaną drobno bazylią oraz sól. Mieszamy. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony - przynajmniej 1h w lodówce powinien spędzić.

PLACKI

1. Ziemniaki i cukinię myjemy. Ziemniaki obieramy, młodej cukinii nie musimy.
2. Ziemniaki i cukinię ścieramy na tarce - ja zawsze na grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy.
3. Do warzyw dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Mieszamy.
4. Smażymy na oleju na rumiano z obu stron.

SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 02.02.2014 19:53
mmm muszą być pyszne :)
Grażyna13 30.01.2014 11:35
Robię podobne, pyszne są :)
Klausia 02.12.2013 13:04
super placki na kolacje :)
Kuchenka 27.06.2013 15:36
zrobię takie jak cukinie wyrosną mi w ogródku
lawenda 25.06.2013 20:03
pyszności! :)
Stenka 22.06.2013 11:17
Tez tak robię
Milena87 19.06.2013 23:20
aż się rozmarzyłam :)
gosia561 19.06.2013 14:07
idealny letni obiad
Wiesława1 19.06.2013 13:42
lubie takie placki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak