Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką i serem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 1 szt
mąka 2 łyżki
fasolka szparagowa 30 dag
ser żółty 5 plastrów
sól
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką i serem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszam masę.
Krok 1 - Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką i serem foto
2
Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczanej, formując placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron.
Krok 2 - Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką i serem foto
3
Fasolkę obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam.
Krok 3 - Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką i serem foto
4
Na usmażone placki nakładam porcję fasolki. Oprószam ziołami prowansalskimi. Na wierzchu każdego placka układam plasterek sera. Placki układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 4 - Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką i serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 03.06.2015 20:13
oryginalny pomysł
Justi2401 29.05.2015 11:07
Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :)
adelajda 29.05.2015 09:55
ciekawe danie
Iwusia 28.05.2015 23:34
coś pysznego
wwwiolka 28.05.2015 23:32
Bardzo fajny przepis.
Anna169Hosz 28.05.2015 22:57
Ja poproszę jedną porcję na wynos:)
Łukasz15 28.05.2015 22:23
Świetny pomysł
Piter 31 28.05.2015 22:19
Bardzo lubię placki ziemniaczane.Takiej wersji jeszcze nie miałem okazji spróbować.Ciekawy pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak