Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z pokrzywą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI

ziemniaki 1 kg
cebula czerwona 1 sztuka
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
pokrzywa 4 garście młodych liści
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

DODATKOWO

szczypiorek do posypania

Porada

Aby pokrzywa była bardziej widoczna, można dodać grubo posiekane listki lub w całości, bez rozdrobnienia.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z pokrzywą

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Starte umieszczamy na chwilę na gęstym sicie, by pozbyć się nadmiaru płynu.
Krok 1 - Placki ziemniaczane z pokrzywą foto
2
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Pokrzywę przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Gotową drobno siekamy.
Tak przygotowane składniki: ziemniaki, cebulę, pokrzywę oraz jajka, mąkę i przyprawy umieszczamy w misce.
Krok 2 - Placki ziemniaczane z pokrzywą foto
3
Całość mieszamy do połączenia składników.
Krok 3 - Placki ziemniaczane z pokrzywą foto
4
Na patelni rozgrzewany olej. Gdy tłuszcz już jest gotowy, za pomocą łyżki wykładamy na niego porcje ciasta formując zgrabne placuszki.
Krok 4 - Placki ziemniaczane z pokrzywą foto
5
Placki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Usmażone umieszczamy na papierowym ręczniku, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe podajemy oprószone świeżym szczypiorkiem.
Krok 5 - Placki ziemniaczane z pokrzywą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.12.2016 19:27
smaczne takie.
Agnieszka-87-25 08.12.2016 14:58
fajne na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak