Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z łososiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
mąka pszenna 1 łyżka
cebula 1/2 sztuki
jajko 1 sztuka
sól do smaku
łosoś wędzony plastry 200 gram
jogurt grecki kilka łyżek
musztarda 3 łyżki
miód 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżeczka
sok z cytryny 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z łososiem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, na najdrobniejszych oczkach.
Krok 1 - Placki ziemniaczane z łososiem foto
2
Cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z masą ziemniaczaną. Odczekać 15 minut i zlać powstałą wodę. Dodać jajko i mąkę. Wszystkie składniki dokłanie wymieszać na jednolita masę.
Krok 2 - Placki ziemniaczane z łososiem foto
3
Placki smażyć na rozgrzanej patelni z niewielka ilością tłuszczu, po obu stronach do momentu zarumienienia.
Krok 3 - Placki ziemniaczane z łososiem foto
4
Wymieszać miód, musztardę, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Placki podawać z dodatkiem jogurtu greckiego, plastrami łososia wędzonego i wcześniej przygotowanym sosem miodowo-musztardowym.
Krok 4 - Placki ziemniaczane z łososiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 15.06.2016 00:10
pięknie podane
Stenka 14.06.2016 20:58
smaczne połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak