Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z gulaszem po węgiersku

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

placki

jajko 1 szt
ziemniaki 50 dag
cebula 1 sztuka
mąka 2 łyżki

sos

mięso wołowe 50 dag
cebula 1 szt
papryka czerwona 2 szt
ogórki konserwowe 4 sztuki
pieczarki 6 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z gulaszem po węgiersku

Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju wraz z pokrojoną cebulą, doprawić pieprzem, dolać wody, liścia laurowego i ze 3 ziarna ziela angielskiego, dusić do miękkości pod przykryciem (około 45 minut). Następnie doprawić solą i dodać pozostałe warzywa pokrojone w kostkę. Całość dusić około 1 godziny. Doprawić papryka ostrą i papryka słodką, gotować jeszcze około 5 minut.
Placki:
Ziemniaki zetrzeć na tarce, odsączyć wodę, dodać posiekaną w bardzo drobną kostkę cebulę oraz resztę składników. Wymieszać.
Nakładać łyżką na wyłożoną papierem blaszkę i piec w piekarniku przez 25-30min w 180stC. Następnie na upieczone placki nałożyć przygotowany gulasz i złożyć je na pół.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak