Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

5.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane
1 kg
mąka pszenna
25 dag
mąka ziemniaczana
2 łyżki
jajko
1 szt
sól
Sklep Prymat
proszek do pieczenia
1 łyżka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Ziemniaki musimy najpierw ugotować, potem zmielić lub przepuścić przez praskę. Kiedy będą całkiem zimne łączymy je z jajem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, solimy i dokładnie wyrabiamy.
Ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, wycinamy foremką dowolne kształty i smażymy na gorącym oleju aż się zrumienią. Jemy gorrrrrące, posypane obficie cukrem pudrem, lub wysmarowane dżemorem :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak