Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • mąka pszenna

    25 dag
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • sól

  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • cukier puder

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Ziemniaki musimy najpierw ugotować, potem zmielić lub przepuścić przez praskę. Kiedy będą całkiem zimne łączymy je z jajem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, solimy i dokładnie wyrabiamy.
Ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, wycinamy foremką dowolne kształty i smażymy na gorącym oleju aż się zrumienią. Jemy gorrrrrące, posypane obficie cukrem pudrem, lub wysmarowane dżemorem :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat