Placki ziemniaczane z cukinią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki obrane ze skórki

    500 gram
  • jajko

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • czosnek

    4 ząbki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • olej

    do smażenia
  • cukinia

    400 gram
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ścieram na najdrobniejszych oczkach tarki jarzynowej, a nieobraną cukinię na dużych oczkach. Przekładam do miski, dodaję roztrzepane jajka, mąkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam, dodaję przyprawy do smaku i jeszcze raz dokładnie mieszam.

Na rozgrzany na patelni olej kładę łyżką nieduże placki i smażę z obu stron, uważając, aby się nie przypaliły.

Usmażone placki odsączam z nadmiaru oleju układając je na ręczniku papierowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 27.06.2013 09:29
fajny pomysł
Grazyna0211 02.02.2013 18:33
ziemniaczane placki z dodatkiem cukini są pyszne u mnie wszyscy lubią
barbara11561 16.11.2012 17:56
pyszne
jeta72 22.08.2012 11:18
jeszcze takich nie jadłam - czas spróbować :-)
everything 20.01.2012 08:16
bardzo fajnie wygląda ;-)
IZABELA29 02.12.2011 08:32
lubię takie
ronald88 01.12.2011 16:55
super
ben-ka 27.11.2011 08:44
I ja robię takie placki i wszystkim smakują:)
caroline1983 27.11.2011 00:17
też czasami robie takie, sa pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat