Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z chili

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
papryczka chili 2 sztuki
natka pietruszki 1/2 pęczka
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
jogurt naturalny
cukier trzcinowy
olej do smażenia lub smalec

Porada

Placki możemy także podać same lub z ulubionym sosem.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z chili

Ziemniaki obrać , umyć , osuszyć.
Zetrzeć na tarce o małych oczkach , odstawić.
Papryki chili oraz natkę posiekać drobno.
Z masy ziemniaczanej odlać powstałą wodę.
Wbić jajko , wsypać mąkę , przyprawy oraz dodać chili i natkę pietruszki.
Wymieszać dokładnie.
Na patelni rozgrzać tłuszcz , smażyć cienkie placki na wolnym ogniu z obu stron by stały się chrupiące z wierzchu a miękkie w środku.
Podawać z kleksem jogurtu naturalnego , posypane trzcinowym cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 23.09.2015 13:26
Polecam , lekko ostre , aromatyczne i bardzo smaczne :)
Wacław 10.09.2015 14:26
pyszne placuszki :-)
molanka 10.09.2015 13:41
w takiej wersji jeszcze placków nie jadłam
wwwiolka 10.09.2015 10:54
Bardzo fajny przepis.
IZABELA29 10.09.2015 10:51
mniam smacznie
agnieszka214 10.09.2015 10:03
musza byc bardzo smaczne
dom-agi 10.09.2015 09:50
Uwielbiam placki!
Aannkaa82 10.09.2015 09:48
Fajny pomysł :)
inka2012 10.09.2015 09:37
kuszące połączenie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak