Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane tradycyjne

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula 2 sztuki
mąka 4 łyżki
sól do smaku
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane tradycyjne

Ziemniaki i cebule obrać.
Zetrzeć na tarce do placków
( ja miele przez maszynke do mięsa a potem dodatkowo blenderem)
dodać jajko,mąkę sól i pieprz.
Dokładnie wymeszać.


Smażyć na oleju na złoto-brązowy kolor.
Jezeli placki na patelni rozpadają sie dodać więcej mąki.


Podawać na słodko z cukrem i śmietaną, lub z sosem czosnkowym.
Plackii to idealny dodatek do gulaszu.


SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 16.01.2013 10:27
mniam
miroslawa 16.01.2013 05:22
pyszne, uwielbiam
Sisterskitchen 16.01.2013 00:34
mniam, mogłabym jeść placki dzień w dzień :D
manaika 16.01.2013 00:24
uwielbiam
Noruas 15.01.2013 23:53
dobra baza do modyfikacji :)
Adamorek 15.01.2013 23:41
oj muszę zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak