Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane po czesku .

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Placki ziemniaczane po czesku, po bieszczadzku, po węgiersku... znacie je wszystkie, a może tylko jedne z nich Jeśli placki ziemniaczane po czesku są Wam obce, koniecznie sięgnijcie po przepis w serwisie Doradca Smaku. 

Składniki:

ziemniaki 7
mąka pszenna 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
wędlina 100 g
cebula 1 sztuka
olej do smażenia
boczek 100 g
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane po czesku .

Placki ziemniaczane po czesku to propozycja, która może Was zachwycić. Znajdziecie w nich dodatek wędliny oraz boczku, które nie tylko nadają wyjątkowego smaku klasycznym placuszkom, ale również sprawiają, że danie jest sycące. Przygotowane w takiej wersji nie wymagają już dodatku gulaszu, ponieważ mięso zawarte jest już w samym ziemniaczanym cieście. Placki ziemniaczane po czesku warto podać z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. 

Kroki postępowania

1

Ziemniaki obieramy, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę obieramy, ścieramy jak ziemniaki.

Krok 1 - Placki ziemniaczane po czesku . foto
2

Kroimy wędlinę (mogą być różne rodzaje: parówki, szynka, kiełbasa cienka itp.) w kostkę.

Krok 2 - Placki ziemniaczane po czesku . foto
3

Boczek również kroimy w kostkę, smażymy na złoto na patelni .

Krok 3 - Placki ziemniaczane po czesku . foto
4

Do ziemniaków dodajemy wędliny, boczek, jajko, mąkę oraz przyprawy i sól. Wszystko razem mieszamy.

Krok 4 - Placki ziemniaczane po czesku . foto
5

Rozgrzewamy patelnię z olejem, smażymy placki z każdej strony na rumiano. Podajemy z sosem czosnkowym.

Krok 5 - Placki ziemniaczane po czesku . foto

Placki ziemniaczane po czesku to przekąska na ciepło i na zimno. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotowane placuszki zabrać ze sobą do pracy i zjeść na drugie śniadanie w wersji na zimno lub np. jako nadzienie do kanapki. Ciekawe, które z placków ziemniaczanych lubicie najbardziej? 

Różnorodne przepisy na placki ziemniaczane znajdziecie w serwisie Doradca Smaku:

Placki ziemniaczane po bieszczadzku, Placki ziemniaczane po węgiersku 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 24.01.2014 20:22
muszą być pyszne :)
patryska76 24.01.2014 16:33
Ciekawy przepis ;-)
Marta1986 24.01.2014 16:05
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak