Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane po czesku .
Placki ziemniaczane po czesku to propozycja, która może Was zachwycić. Znajdziecie w nich dodatek wędliny oraz boczku, które nie tylko nadają wyjątkowego smaku klasycznym placuszkom, ale również sprawiają, że danie jest sycące. Przygotowane w takiej wersji nie wymagają już dodatku gulaszu, ponieważ mięso zawarte jest już w samym ziemniaczanym cieście. Placki ziemniaczane po czesku warto podać z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Kroki postępowania
Ziemniaki obieramy, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę obieramy, ścieramy jak ziemniaki.
Kroimy wędlinę (mogą być różne rodzaje: parówki, szynka, kiełbasa cienka itp.) w kostkę.
Boczek również kroimy w kostkę, smażymy na złoto na patelni .
Do ziemniaków dodajemy wędliny, boczek, jajko, mąkę oraz przyprawy i sól. Wszystko razem mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię z olejem, smażymy placki z każdej strony na rumiano. Podajemy z sosem czosnkowym.