Placki ziemniaczane po Bieszczadzku z mięsem i smietaną

Placki ziemniaczane po Bieszczadzku z mięsem i smietaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • cebula biała

    2 szt
  • mąka pszenna

    4 łyzki
  • jajko

    2 szt
  • sól do smaku

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • łopatka bez kości

    1 kg
  • cebula biała

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • majoeranek

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • przecier pomidorowy

    2 łyzki
  • śmietana 18 proc

  • ogórki konserwowe

    5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki i cebulę obieramy,myjemy ścieramy na tarce duże oczka lub przepuszczamy przez malakser także większe oczka .Dodajemy pieprz ,sól , 2 jajka mąkę i dobrze mieszamy . Smażymy duże placki . Nadzienie do placków - na patelnie dajemy kawałki mięsa,solimy ,pieprzymy dodajemy wyciśnięty czosnek ,pokrojoną cebulę smażymy na złoto .Dodajemy przecier pomidorowy można doprawić kucharkiem ,podlewamy wodą lub bulionem . Smażymy ,dusimy mięsko do miękkości . Pod koniec doprawiamy majerankiem i pieprzem . Na usmażonego placka kładziemy gulasz na to drugi placek ,potem śmietana i pokrojone ogóreczki .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Noruas 08.11.2013 20:46
bardzo apetyczne! mniam!
Mati13 07.10.2013 20:46
uwielbiam takie
mela25 01.08.2013 13:22
bardzo smakowite
gusia1000 04.05.2013 09:09
Lubię je jeść.
agnieszka214 09.05.2012 16:01
pychota
Gabriela7 26.08.2011 07:40
pycha
iwa643 03.08.2011 05:51
Ozdabiamy koperkiem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat