placki ziemniaczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaków

    0,5 kg
  • jajko

    1 sztuka
  • soli

    1 szczypta
  • pieprzu

    1 szczypta
  • czosnku

    2 ząbki
  • mąki pszennej

    5 dag
  • mąki ziemniaczanej

    1 łyżka
  • olej do smażenia

    5 łyżek
  • kefir

    1 kubeczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną,rozdrobniony czosnek i dobrze wymieszać, doprawiając przyprawami. Na rozgrzaną patelnię kłaść łyżką masę ziemniaczaną, formując placki. Smażyć na rumiano z obu stron, na małym ogniu.Podawać z kleksami z kefiru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 19.01.2012 00:17
nie lubię z kefirem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat