Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z jabłkami i pokrzywą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
mąka razowa 3/4 szklanki
mleko 2 szklanki
młoda pokrzywa 1 szklanka
cukier trzcinowy 3 łyżki
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 4-5 sztuk
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z jabłkami i pokrzywą

Kroki postępowania

1
Pokrzywę drobno siekamy. Suche składniki (mąki, cukier oraz proszek do pieczenia) ciasta oraz jajka umieszczamy w misce. Do tak przygotowanych dodajemy mleko. Całość dokładnie miksujemy.
Krok 1 - Placki z jabłkami i pokrzywą foto
2
Do gotowego ciasta dodajemy pokrojoną pokrzywę i łączymy ją z całością.
Krok 2 - Placki z jabłkami i pokrzywą foto
3
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Stopniowo w miarę smażenia dodajemy je do ciasta.
Krok 3 - Placki z jabłkami i pokrzywą foto
4
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta z jabłkami. Formujemy zgrabne placuszki.
Krok 4 - Placki z jabłkami i pokrzywą foto
5
Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.
Krok 5 - Placki z jabłkami i pokrzywą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.12.2016 18:30
Dobre placki.
Ania321 12.12.2016 11:19
pyszne placuszki, z pokrzywą jeszcze nie jadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak