Placki z gulaszem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • placki

  • ziemniaki

    80 dag
  • sól

  • jajko

    2
  • mąka ziemniaczana

    25 dag
  • olej do smażenia

  • gulasz

  • pieczarki

    20 dag
  • pierś z kurczaka

    4
  • cebula

    1
  • papryka czerwona

    1
  • sól

  • pieprz

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • mąka

    1 łyżka
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Placki: Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie, którą najpierw lekko solimy. Ugotowane ziemniaki odkładamy na chwile, żeby przestudziły się, a później mielimy maszynką. Do zgniecionych ziemniaków dodajemy jajka oraz mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli i wszystko razem mieszamy. Masę tą ugniatamy na ciasto, a potem formujemy placuszki. Placuszki pieczemy na rozgrzanym tłuszczu.
GULASZ DO PLACKÓW: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Na oleju podsmażamy również umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Później dodajemy do tego czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Obraną i drobno pokrojoną cebulę również podsmażamy. Wszystkie te składniki, które wcześniej podsmażyliśmy mieszamy razem, a potem zalewamy wodą i całość dusimy jeszcze. Do gulaszu dodajemy mąkę i doprawiamy pieprzem, solą oraz papryką ostrą i słodką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
as28 02.08.2013 16:09
super placuszki
pioge7 18.07.2012 06:51
trzeba spróbować też z plackami :D przepis właśnie druknięty :D dziś będzie na obiad :D
1j1o1l1a1 12.12.2011 15:07
szkoda placków:) placki wole same...suche:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat