Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
dynia
-
cebula
-
szalotki
2 -
mąka
250 g -
proszek do pieczenia
10 g -
jaja
2 -
mleko
200 ml -
woda
200 ml -
masło
2 łyżki -
skórka z pomarańczy
0,5 -
sól, pieprz
Przepis i sposób przygotowania Placki z dyni
2. W rondlu zeszklić drobno posiekaną cebulę i szalotki na maśle.
3. Dodać dynię i wodę i dusić aż do uzyskania miękkiego puree. Doprawić solą i pieprzem.
4. Mąkę, jajko, mleko, skórkę pomarańczy, puree z dyni i proszek do pieczenia razem zmiksować.
5. Smażyć z obu stron na małej patelni podobnie jak omlety.
Komentarze (0)