Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Placki z dyni

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia
cebula
szalotki
2
mąka
250 g
proszek do pieczenia
10 g
jaja
2
mleko
200 ml
woda
200 ml
masło
2 łyżki
skórka z pomarańczy
0,5
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z dyni

1. Miąższ z dyni pokroić w drobną kostkę (ja najpierw dynię pokroiłam w ćwiartki, potem wydłubałam pestki - wtedy łatwiej oddzielić miąższ od skóry).
2. W rondlu zeszklić drobno posiekaną cebulę i szalotki na maśle.
3. Dodać dynię i wodę i dusić aż do uzyskania miękkiego puree. Doprawić solą i pieprzem.
4. Mąkę, jajko, mleko, skórkę pomarańczy, puree z dyni i proszek do pieczenia razem zmiksować.
5. Smażyć z obu stron na małej patelni podobnie jak omlety.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak