Placki z dyni

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

  • cebula

  • szalotki

    2
  • mąka

    250 g
  • proszek do pieczenia

    10 g
  • jaja

    2
  • mleko

    200 ml
  • woda

    200 ml
  • masło

    2 łyżki
  • skórka z pomarańczy

    0,5
  • sól, pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Miąższ z dyni pokroić w drobną kostkę (ja najpierw dynię pokroiłam w ćwiartki, potem wydłubałam pestki - wtedy łatwiej oddzielić miąższ od skóry).
2. W rondlu zeszklić drobno posiekaną cebulę i szalotki na maśle.
3. Dodać dynię i wodę i dusić aż do uzyskania miękkiego puree. Doprawić solą i pieprzem.
4. Mąkę, jajko, mleko, skórkę pomarańczy, puree z dyni i proszek do pieczenia razem zmiksować.
5. Smażyć z obu stron na małej patelni podobnie jak omlety.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat