Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z cukinii i marchewki Futki

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszne, delikatne oraz pożywne placki z cukinii i marchewki. Możemy serwować je jako dodatek do dań głównych, ale także jako samodzielne danie z ulubionymi sosami, kwaśną śmietaną lub jogurtem. Są idealne na szybki, tani i prosty obiad dla całej rodziny.

Składniki:

SKŁADNIKI

cukinia 450 gramów
marchewka 2 sztuki
cebula 1 sztuka
posiekany koperek 1.5 łyżki
mąka pszenna 6 łyżek
mleko 6 łyżek
jajko 2 sztuki
sól 0.5 łyżeczki
pieprz 0.2 łyżeczki
olej do smażenia 30 mililitrów

Porada

Gotowe placki świetnie smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu tzatziki. Możemy podawać je także jako dodatek do mięsnych lub warzywnych gulaszów.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z cukinii i marchewki Futki

KROK 1. Marchewki obieramy, a z cukinii odcinamy końce. Warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach, oprószamy delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut, a następnie odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętych warzyw dodajemy stratą na tarce małą cebulę.

KROK 2. Do miski dodajemy mleko, jajka oraz mąkę i łączymy wszystko za pomocą trzepaczki. Do powstałego ciasta dodajemy starte warzywa, posiekany koperek, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

KROK 3. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak