Przepis i sposób przygotowania na: Placki z cukinii
Placuszki z cukinii to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Bardzo podobnie, równie łatwo i szybko się je przygotowuje. Jaka jest różnica? O plackach z cukinii możemy powiedzieć, że są delikatniejsze w smaku, lżejsze i zdrowsze niż placki ziemniaczane. Dlatego po przepis na placuszki z cukinii powinny chętniej sięgnąć osoby dbające o linię, preferujące zdrowsze odżywianie.
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić, wymieszać i odstawić. Po starciu musimy uzyskać 3 szklanki startej cukinii.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, a następnie zeszklić na 2 łyżkach oleju i wystudzić.
Do miski przełożyć odciśniętą cukinię, wbić jajka, dodać mąkę i cebulą, a także posiekaną zieleninę (koperek, natkę, drobny szczypiorek) doprawić masę solą i pieprzem i smażyć na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony.