Placki z cukinii

Placki z cukinii

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Placki z cukinii - aromatyczne, chrupiące placuszki, smaczne o każdej porze roku.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Placki:

  • cukinia

    3 szklanki
  • cebula

    1 sztuka
  • jajka

    2 sztuki
  • mąka

    4 duże łyż.
  • olej

    2 duże łyż.
  • zielenina

    4 duże łyż.

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

    0.75 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić, wymieszać i odstawić. Po starciu musimy uzyskać 3 szklanki startej cukinii.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, a następnie zeszklić na 2 łyżkach oleju i wystudzić.

Do miski przełożyć odciśniętą cukinię, wbić jajka, dodać mąkę i cebulą, a także posiekaną zieleninę (koperek, natkę, drobny szczypiorek) doprawić masę solą i pieprzem i smażyć na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony.

ben-ka
Gdyby masa na placki była bardzo rzadka, dodajemy do niej trochę mąki,

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

31.01.2019 11:19
To jest prawda takie placki możemy zajadać o każdej porze roku tak jak placki ziemniaczane.;) Pychotka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat